יום שלישי, 1 בפברואר 2011

איך לזהות אספרסו מעולה?

אין כמו הטעם הנהדר של אספרסו, ומשקאות הקפה האחרים המבוססים עליו.
עובדה שכל אחד ששתה אספרסו מעולה יודע. השאלה שלנו היא, האם אי פעם שתית אספרסו מעולה?
אנו נמליץ בעדינות לא למהר ולענות על שאלה זו ב-"כן"!
אספרסו מעולה איננו דבר נפוץ במקומותינו.
הקפה, ובדגש על צורת ההגשה האולטמטיבית שלו, האספרסו הוא משקה ייחודי ביותר.
הוא מיוחד כל כך, בגלל שבזמן שהו משקה גורמה, הוא גם משקה נפוץ מאוד וזול. התוצאה היא אספרסו
באיכות ירודה ה"מתגלגל" לו בבתי הקפה, ויוצר רושם מוטעה באשר לטעם של אספרסו מעולה אמיתי.
אז לפני שנדבר על זיהוי הקפה המעולה, בואו נדבר קצת על מה זה אספרסו בכלל?
אם נרצה להיות רשמיים ומדוייקים, נגלה שאספרסו הוא "בין 47-62.5 מ''ל מים מטוהרים בטמפרטורה שבין 88-95 מעלות אשר הועברו דרך 7-14 גרם קפה טחון בלחץ שבין 9-10 אטמוספרות במשך שבין 22-28 שניות".
ובתכ'לס? רבע כוס של קפה כמעט רותח שנחלט על משך כמעט חצי דקה בלחץ מסויים.
כמו שניתן לראות בקלות, ישנם כבר בשלב זה פרמטרים רבים שהתייחסנו אליהם, ולכולם השפעה מכרעת על טעמו של הקפה.
כעת כשאנו יודעים במה מדובר, בואו נתייחס מעט למעלות השונות אותן תוכלו למצוא בכוס אספרסו.
חמיצות - כן כן. הרבה אנשים רגילים פשוט לשתות קפה מר. לאספרוס אמיתי יש "עוקץ" חמוץ, שמדגדג אותנו בעת השתיה.
גוף - למרות שאספרסו עשוי מכ-95% מים, יש לו סמיכות ונוכחות בפה.
הדרך הפשוטה ביותר היא להסתכל בו. כל אספרסו (שהוא לכל הפחות בעל איכות מינימלית) יהיה מעוטר בראש של "קרמה" - קצף ייחודי לאספרסו.
הקרמה הזו יכולה לספר לנו הרבה על איכות האספרסו, ורבים מתיחסים אליה כמדד עיקרי. הפרמטרים שנרצה לבדוק בקרמה הם:
1. צבע - הצבע אמור להיות חום-אדמדם, ולרוב גם מנומר בגוונים דומים. צבעים כהים מאוד/שחורים מעידים על אספרסו שרוף, וצבע חיוור מעיד על חליטה רעה במיוחד.
2. נפח - הגודל כן קובע! האספרסו אמור להגיע מהר לשולחן, ולכן למרות שהקרמה נעלמת לאט לאט עדיין באספרסו טוב היינו מצפים
לראות כ-30% קרמה בנפח.
דרך נוספת היא לגעת בכוס ולחוש את הטמפרטורה. אמנם נכון שהכוס איננה חלק מהמשקה שמוגש בה, אבל במקום שמכבד את עצמו - הכוס מחוממת מראש.
מדוע? מאחר ונפח המשקה המוגש קטן, אבל זמן השתיה יחסית ארוך, המשקה צפוי להתקרר מהר. כוס חמה עוזרת לנו להנות מאספרסו בטמפרטורה סבירה למשך זמן.
יותר מכך, אם האספרסו החם נמזג לכוס קרה, נקבל במקרה הטוב אספרסו פושר.
מדד אחרון שנרצה להציע הוא נפח. כאמור, מנת אספרסו אמורה להכיל כ-25 מ"ל (50 מ"ל לאספרסו כפול). כמובן שאין אפשרות להבחין בין 25 ל-30 מיליליטר,
אבל בנקל אפשר לראות שמזגו לנו 80 מיליליטר וצפונה. כמות כזו של משקה משמעותה שיותר מידי מים חלטו את הקפה שלנו,
והתוצאה היא שהם הוציאו מהקפה יותר מידי מרירות, חוסר גוף, ושאר תכונות לא רצויות.

מתוך:
http://vaiav.com/index.php?option=com_content&view=article&id=92&Itemid=37

אז מהי דעתכם על האספרסו שלנו בקפאין??? אתם מוזמנים לשלוח אימייל ל- shira.avr@gmail.com 
או לכתוב את דעתכם בדף הבית בפייסבוק
http://www.facebook.com/pages/qpyn/129273177090191?ref=tsאו לכתוב את הערותיכם בבלוג עצמו

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה